Občina Bled

POT ČUDOVITIH RAZGLEDOV

Karakteristike poti

Občina: Bled
Zahtevnost:  2
Tip: pohodniška pot              
Potek poti: Zasip – Sv. Katarina – Vintgar – Podhom – Sv. Katarina - Zasip
Dolžina poti: 10 km
Čas poti: 3 ure
Višinska razlika: 144 m
Opis poti:

Krožna pot od Sv. Katarine preko soteske Vintgar in vračanje po pašnikih južnega pobočja Homa obiskovalcu ponuja enega izmed najlepših izletov daleč naokoli.
Pot lahko pričnemo bodisi iz vasi Zasip ali iz cerkvice Sv. Katarine na Homu. Od tu se približno dvajset minut spuščamo po označeni gozdni poti do slapa Šum, ki s svojimi trinajstimi metri velja za največji slovenski rečni slap in obenem predstavlja vstopno točko naravne znamenitosti -  soteske Vintgar. Leta 1891 sta jo odkrila fotograf Benedikt Lergetporer in Jakob Žumer, gorjanski župan in kartograf. Za turistične oglede je bila soteska Vintgar odprta leta 1893. Poti so bile od takrat večkrat obnovljene. Soteska je dolga 1,6 km. Skoznjo teče čudovita zelenkasta reka Radovna s svojimi tolmuni, slapovi in brzicami. Pot nas vodi preko lesenih mostov in tako imenovanih Žumrovih galerij.
Ko se pot skozi sotesko konča, pot nadaljujemo preko parkirišča in mimo Gostilne Vintgar preko mostu po hribu do križišča. Tu se usmerimo proti vzhodni strani v smeri Sv. Katarine. Pot nas vodi mimo otroškega igrišča do ograjenega pašnika. Ko prečimo pašnik se kolovozna pot prične rahlo vzpenjati proti vrhu Homa, na razpotju izberemo desno (spodnjo) stezo, po kateri pot zaključimo pri cerkvi Sv. Katarine. Južna stran Homa je v predelu nad vasjo Zasip v glavnem travnat svet. Obiskovalcu se najlepši razgledi ponujajo ravno tu, saj pogled sega od Karavank do Jelovice in še naprej proti zahodu na Pokljuko in triglavsko pogorje. Med temi gorskimi planotami in masivi pa vidimo skoraj celo Blejsko kotlino in radovljiško ravan.

Več informacij

Turistično informativni center (TIC) Bled -Turistično društvo Bled

Cesta svobode 10
4260 Bled
Telefon: +386 4 574 11 22

tdbled@telemach.net

http://www.td-bled.si/

Pomanjšaj
Povečaj
Prenos GPX podatkov