Občina Bled

GRADIŠČE - RAZGLEDNIK NAD IDILIČNO KMEČKO VASICO

Karakteristike poti

Občina:                               Bled
Zahtevnost:                      lahka pot
Tip:                                      pohodniška pot
Potek poti:                        Kupljenik – Gradišče – Kupljenik
Dolžina poti:                    2 km
Čas poti:                             45 min
Višinska razlika:             171 m
Opis poti:

Kupljenik, najvišje ležeča vasica v občini Bled, velja za tipično gorsko vasico, kjer se v večji meri še vedno ukvarjajo s tradicionalnim kmetijstvom. Naselje je vabljivo zaradi izvirnih kmečkih hiš in razgleda na blejsko okolico s Savo Bohinjko.
V širši okolici je Kupljenik najbolj poznan po ohranjanju stare vaške tradicije – žegnanju konj na Štefanovo. Včasih so konji v vsakdanjem življenju igrali veliko pomembnejšo vlogo kot danes, saj je konj svojemu lastniku pomenil predvsem preživetje. Zdravje konja je bilo zelo pomembno, zato je ob koncu 18. stoletja nastal običaj, da so za srečo in zdravje prosili Svetega Štefana v tamkajšnji cerkvici.
Tik nad vasjo se nahaja hrib Gradišče z lepimi razgledi na Blejsko kotlino. Začetek poti je na parkirišču pred travnikom, kjer se nahaja cerkev Sv. Štefana. Po približno desetih minutah vzpona na razpotju izberemo pot proti Jami pod Babjim zobom. Po nekaj minutah hoje po kolovozu se na travniku, kjer stoji stan, odcepimo desno navzgor po uhojeni stezi. Kmalu dosežemo vrh, kjer se lahko vpišemo v knjigo obiskovalcev. Vrnemo se po isti poti.
Sicer pa pot lahko pričnemo tudi iz Sela pri Bledu, odkoder se preko selskega mostu po strmi poti povzpnemo desno na sedlo Koren. Pot je poplačana s številnimi razgledi na slikovito pokrajino od Bleda do Kupljenika.

Več informacij

Turistično informativni center (TIC) Bled -Turistično društvo Bled

Cesta svobode 10
4260 Bled
Telefon: +386 4 574 11 22

tdbled@telemach.net

http://www.td-bled.si/

Pomanjšaj
Povečaj
Prenos GPX podatkov