Cerklje na Gorenjskem

Občina Cerklje na Gorenjskem je ena od petih leta 1994 novoustanovljenih občin, ki so nekdaj spadale pod skupno občino Kranj (danes Naklo, Preddvor, Šenčur, Mestna občina Kranj in Cerklje na Gorenjskem). Njena površina meri 79 km2 in ima približno 7011 prebivalcev (vir: Statistični urad RS, 2010); gostota prebivalstva je izrazito večja v južnem ravninskem delu občine, poseljenost goratega dela občine pa je bistveno manjša.

Cerklje so že v stari kranjski občini po družbenem planu razvijali kot lokalno oskrbno središče. Sestavlja jo 30 naselij in 21 vaških skupnosti: Trata - Adergas, Velesovo, Praprotna Polica, Pšata, Poženik, Šmartno, Zalog, Lahovče, Vopovlje, Spodnji Brnik, Zgornji Brnik, Štefanja Gora, Ambrož pod Krvavcem, Stiška vas, Ravne, Apno, Šenturška Gora, Sidraž, Sveti Lenart, Grad, Dvorje. Cerklje na Gorenjskem so danes pomembno vozlišče poti, ki vodijo skozi vasi pod gorskim obodom in po pobočjih Krvavca.

Urejene kolesarske in pohodne poti omogočajo aktiven oddih, rekreacijo in sprostitev. Krvavec je najlažje dostopno smučišče v slovenskih Alpah, najbližje Ljubljani, Parizu, Londonu … Pozimi privlači smučarje, poleti ponuja nešteto možnosti za sprehode ali kolesarjenje. Tako smučarje kot izletnike Krvavec vabi v neokrnjeno naravo s čudovitim razgledom na sosednja pobočja in na pristno domačo hrano.