Občina Jesenice

Stara rudna pot

Karakteristike poti

Izhodiščna točka: Stara Sava, Jesenice

Končna točka: Savske jame
Dolžina poti: 8.330 m
Čas poti: 3,5-4 ure
Višinska razlika: cca 600 m
najnižja točka: 576 m
najvišja točka: cca1200 m
Primerni letni čas: pomlad, poletje, jesen 
Primernost: skupine, šole, otroke, družine
Zahtevnost: Lahka pohodna pot

Po stari rudni poti so skoraj štiristo let prevažali železovo rudo iz rudnikov v Savskih jamah do fužinarskega naselja Stara Sava.  Za prevoz rude so vozniki – furmani uporabljali vozove, imenovane žlajfe. Vlekli so jih majhni voli – terci. Na strmini so vozu odstranili zadnja kolesa, da je drsel po tleh in s tem zaviral. Na najbolj strmem delu poti so najbolj vidni sledovi zaviranja, ki jim rečemo "glajžni" (kolesnice). Zaradi težkega tovora in strme poti je večkrat prišlo do nezgode. Kjer se je zgodila nesreča s smrtnim izidom, so včasih postavili leseno znamenje – "marterl" in nanj narisali nesrečni dogodek. Do danes se je ohranilo le znamenje iz leta 1861, ki je stalo pod cerkvijo sv. Križa v Planini pod Golico, sedaj pa je na ogled v Gornjesavskem muzeju Jesenice.
Na začetku in na koncu najbolj strmega dela, ki se mu reče čez Pejce, sta postavljeni kapelici sv. Barbare, zavetnice rudarjev. Pri zgornji kapelici so se vozniki odpočili in pregledali vprego, pri spodnji kapelici pa so naredili postanek za popravilo vprege. Na mestu, kjer danes stoji zgornja kapelica, je do prve svetovne vojne stalo leseno znamenje v obliki križa. Kapelico je pozneje sezidal Jakob Novak, po domače Žumrov z Jesenic. 
Rudarji so poleg sv. Barbare, ki goduje 4. decembra, častili tudi sv. Florjana, zaščitnika pred ognjem, ki ima god 4. maja. Oba dneva sta bila za rudarje praznika, dela prosta dneva. Takrat so rudarji oblekli slavnostne uniforme in izobesili svoja bandera. Od leta 1870 sta ob praznikih in nedeljah za vzdušje rudarjev in njihovih družin poskrbela igralska skupina rovtarskih fantov in ljudski godec s harmoniko. Ob njegovih ritmih so radi zaplesali. Do danes se je ohranila kitica rudarske pesmi:
"Sveta Barbara nam varje knape v jam,
Svet Florjan pa z golido v rok njih imetje bran".
Rudo so tehtali v predelu, ki se mu reče za Mlako. Tukaj je nekoč stala lesena hiša, kjer je bilo nastanjeno osebje, zadolženo za tehtanje rude. Ob hiši je stala velika železna mostična ali decimalna tehtnica, sestavljena iz večje in manjše vzvodne ročice. Manjša ročica je nosila lesen mostiček, na katerega so zapeljali voz in ga izpregli. Na večjo ročico so naložili uteži. Ko se je tehtnica uravnovesila, so težo pomnožili z deset in tako dobili pravo težo. Zapisali so jo na listek, ki ga je moral voznik pokazati pri drugem tehtanju na končni postaji, ki je bila pri plavžu na Stari Savi. Od teže prepeljane rude je prejel plačilo.  
Rudna pot poteka mimo cerkve sv. Križa. Rudarjem sta jo dala postaviti Janez Andrej in Oktavij Bucelleni v zahvalo, ker so našli nova nahajališča železove rude. Leta 1685 jo je posvetil ljubljanski škof Žiga Krištof Herberstein. Cerkev predstavlja primer zgodnje baročne arhitekture s tlorisom v obliki potegnjenega osmerokotnika. Zanimiv je glavni oltar z lesenim razpelom, ki ga uokvirja 15 medaljonov z upodobitvami skrivnosti rožnega venca, ki jih je naslikal slikar iz slikarske šole Leopolda Layerja. Pročelje oltarne mize je izdelano iz trbiške breče iz kamnoloma Mirca.
Ob poti je viden vhod v Karlov rov, ki je dolg 584 metrov. V bližini so bile postavljene pražilne peči ˝roštance˝. Vanje so v plasteh naložili butare in rudo, ki so jo "roštali" – pražili in potem spustili v trimetrska pravokotna korita z vodo, da je odstranila nečistoče. Zaradi pranja rude je bil tukajšnji potok temno obarvan, zato so ga poimenovali Črni potok. 
Delo v rudnikih v Savskih jamah so urejali različni pravni dokumenti. Med njimi je najstarejši Ortenburški rudarski red iz leta 1381, kjer je tudi prva omemba Jesenic. 

Vir: Gornjesavski muzej Jesenice

Več informacij

Turistično-informacijski center Jesenice

Cesta maršala Tita 18
4270 Jesenice

tic.jesenice@siol.net

http://www.turizem.jesenice.si

Pomanjšaj
Povečaj
Prenos GPX podatkov