Občina Mestna občina Kranj

Sprehajalno-učna pot Trstenik

Karakteristike poti

Izhodiščna točka: Sv. Lovrenc nad Bašljem
Končna točka: Sv. Lovrenc nad Bašljem
Dolžina poti: 6,4 km
Čas poti: 2-3 ure
Višinska razlika: 300 m
Zahtevnost: lahka sprehajalna pot
Označenost:

Sv. Lovrenc nad Bašljem je cerkvica in priljubljena izletniška točka v občini Preddvor. Stoji na nadmorski višini 892 m, na južnem pobočju pod Storžičem, nedaleč od gozdnatega vrha Gore sv. Lovrenca 918 m. Vas Bašelj, ki leži ob vznožju Lovrenca, je znana kot poznoantični in zgodnjesrednjeveški gradec. Na gradišču nad Bašljem je bila nekoč gorska naselbina (refugij). Najdbe na tem najdbišču so iz rimske in staroslovanske dobe (orožje, orodje, keramika). Kraj se prvič omenja v 12. stoletju. Na koncu gozdne ceste Bašelj - Gradišče je tudi dobro obiskano izhodišče planinske poti na Kališče in Storžič.
Izpred cerkvice sv. Lovrenca se ponuja lep razgled na Sorško polje in Kranjsko ravan s Šmarjetno goro, pa tudi na del Ljubljanske kotline, iz katere se dvigata Rašica in Šmarna gora. Na vzhodu se vidi Krvavec z antenskim stolpom, na jugu se dvigata Snežnik in Krim. Proti desni se razprostirajo Javorniki, Polhograjsko hribovje, Lubnik, Stari vrh in Blegoš. Cerkev je ena starejših na tem območju. Prva omemba sega v leta okoli 1157. Med turškimi vpadi je bila požgana, pozneje pa večkrat prezidana in obnovljena – nazadnje leta 1994. Cerkvica je omenjena tudi v srednjeveški ljudski pesmi Galjot. Je značilna podružnica s pravokotno ladjo in apsido, v 17. stoletju prezidano v prezbiterij. V notranjosti so na zahodni ladijski steni ohranjene freske s prizorom pohoda treh kraljev, ki so delo furlanskih mojstrov iz začetka 15. stoletja. V čas prezidave je datiran tudi kasetiran strop, ki so ga na Lovrenc prinesli iz cerkve na Bregu pri Preddvoru. Na zunanjosti je bil naslikan sveti Krištof, ki na rami nosi Kristusa. Ta se ga je z desnico držal za lase in blagoslavljal z levico. Leta 1997 je cerkev dobila nove zvonove.
S sv. Lovrenca se nato dobro označena planinska pot spusti
do Koče pod sv. Lovrencem 845 m. Pot se nadaljuje po gozdni vlaki in naprej po gozdni cesti Bašelj-Gradišče proti zaselku Laško do Vaškarja, kjer pod počitniškimi hišicami zavije proti vasi Babni Vrt. Široka javna pot vodi pod krošnjami dreves mimo opuščenega kamnoloma do križišča z javno cesto nad vasjo Babni Vrt.
Ime vasi Babni Vrt izvira iz začetka 13. stoletja, ko se je Babni Vrt imenoval Babin Vrt. Kot že samo ime pove, se je vas poimenovala po grofičinem vrtu, na katerem so ženske, t. i. »babe«, imele svoj vrt, ki pa so ga skrbno obdelovale. Grofica je dala vrt ograditi in od takrat se vas imenuje Babni vrt.
Po nekaj metrih asfalta zavijemo levo na gozdno vlako, ki pelje pod vodnim zbiralnikom do kapelice na Povljah. Po asfaltni cesti skozi Povlje prispemo nazaj na izhodiščno točko.

Obiskovalci Sprehajalno-učne poti “Pot pod Storžičem“ se po poti gibljete na lastno odgovornost. Lastniki zemljišč in upravljavec poti
ne odgovarjajo za morebitne poškodbe obiskovalcev in stvarnega premoženja.

Več informacij

Zavod za turizem Kranj

Glavni trg 2, 4000 Kranj
+386 (0)4 238 04 50
+386 (0)4 238 04 51

info@tourism-kranj.si

http://www.tourism-kranj.si/

Pomanjšaj
Povečaj
Prenos GPX podatkov