Občina Naklo

Pod krivo Jelko

pohodniška pot, družinska sprehajalna pot, pot kulturne dediščine, pot naravnih znamenitosti, učna pot 

Karakteristike poti

Izhodiščna točka: Spodnje Duplje, Kamp Trnovc
Končna točka: Spodnje Duplje, Kamp Trnovc
Dolžina poti: 15 km (ali cca 8 km brez obiska kraških pojavov)
Čas poti: 5 ur (ali cca 2,5 ure brez obiska kraških pojavov) 
Višinska razlika: 120 m
Primerni letni čas: Vse leto 
Primernost: skupine, šole, otroci (vse starosti), družine, tekači, kolesarji, ljubitelji narave, sproščanja in meditacije
Dostopnost: Pot je dostopna v vseh mesecih, razen med decembrom in marcem / zaradi taljenja snega ali razmočenosti tal je najmanj primerna za obis v novembru in marcu

Tematika pešpoti: 
Širše območje Udin boršta vključuje njegovo zavarovano gozdno jedro (cca. 1700 ha) ter podeželsko obrobje. S tem obiskovalci na mestnem pragu (Kranja) lahko spoznavajo tri skupine zanimivosti. Kot prvo je tu narava z najbolj značilnimi pojavi konglomeratnega krasa (jame, brezna, izviri) na Gorenjskem ter enim najbolj obsežnih in spokojnih nižinskih gozdov, ki jih prepletajo potočki, jezerca in mokrišča. Od vasi na obrobju proti notranjosti srečujemo zelo raznolike oblike človekovega gospodarjenja in sožitja z naravo, npr. gozdarstvo, skrb za divjad ter visokodebelni sadovnjaki. Slednje je zasadil človek, a je narava poskrbela, da so dupline v deblih poselile različne vrste ptic. Ker se nekatere od njih prehranjujejo z žuželkami, ki uničujejo letino, so bile ptice koristne in zaželene.
Na osnovi idealnih skrivališč v gozdu ter bogatega podeželja in bližnjih mest, so v 19. stoletju tu delovali rokovnjači. Ti prav posebni razbojniki so večinoma izhajali iz vrst vojaških dezerterjev, skozi leta skrivnega delovanja pa so oblikovali poseben stil življenja ter medsebojnega jezika. O njihovih dejanjih in (čudežnih) zmožnosti je krožilo polno zgodb, danes pa jih lahko obudite z obiskom njihove točke Pod krivo jelko ali ''finfranja'', rokovnjaške zabave ob koncu zime.

Vsebine in potek poti:
Podeželsko-naravoslovna učna pot Kriva jelka povezuje 25 točk podeželskega gospodarjenja, naravnih znamenitosti ter etnološko-zgodovinske dediščine (vključno z rokovnjači) na severozahodnem delu širšega območju Udin boršta. Ime je dobila po točki v osrčju njegovih gozdov, kjer so se včasih zbirali rokovnjači, danes pa je zelo priljubljena pohodniška točka.  Učna pot v celoti poteka po vaških, gozdnih in poljskih poteh, pri tem pa obiskovalca usmerjajo lesene tablice s stilizirano figuro krive jelke ter puščico smeri poti. Pot fizično ni naporna, razen dolžine, saj v celoti meri 15 km. Možen je tudi krajši krog za obisk le podeželsko-zgodovinskih znamenitosti, ki obsega približno polovico celotne dolžine. Na nekaterih točkah je znamenitost le opisana na manjši tablici, medtem ko so nekje poustvarjene (prikazni čebelnjak, hotel za žuželke, rokovnjaški tabor..).. NA točki 17 se nahaja počivališče za obiskovalce, nekaj posamičnih klopi pa je še drugje ob poti. Trije kraki povezujejo pot z Zgornjimi in Spodnjimi Dupljami ter Strahinjem.

Možnost vodenega ogleda in kontakt: 
Po predhodnem dogovoru je za manjše ali večje skupine, tudi šolske skupine, možno organizirati voden obisk pešpoti, pa tudi dodatno ponudbo (malica na poti, kosilo v lokalnih gostilnah oz. restavracijah, učne in doživljajske delavnice na poti…).

Več informacij

CTRP Kranj

Strahinj 99A, 4202 Naklo
tel: 04 257 88 28
GSM: 040 733 344

Več informacij

Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj

Strahinj 99 a
SI – 4202 Naklo

Telefon:
04/257 88 28 (Uroš Brankovič, direktor)
04/257 88 26 (Vlasta Juršak)
GSM: 040 733 344

Faks: 04/257 88 29

info@ctrp-kranj.si

Pomanjšaj
Povečaj
Prenos GPX podatkov