Preddvor

Pod strmimi pobočji Storžiškega pogorja, tam, kjer reka Kokra izstopi iz soteske in priteče na ravnino kranjskega polja, leži Preddvor. Že več, kot devet stoletij ga v ozadju kot mogočna gorska kulisa krasijo vrhovi Storžiške gorske skupine, ki marsikateremu obiskovalcu vzbudijo željo, da se povzpne nanje. Storžič, markanten dvatisočak z značilno piramidasto obliko, ali pa travnata Zaplata s skrivnostno krpo  gozda na sredi, pa številne cerkvice na gričih pod njimi, nam lesketajoče odsevajo svojo čudovito podobo na gladini preddvorskega jezera Črnava. Preddvor je zato cilj mnogih obiskovalcev. Lep in občudovanja vreden je v vsakem letnem času, pa naj si bo takrat, ko se povzpnemo na vrhove nad njim, ali pa odveslamo na sredino jezera in prisluhnemo tišini in šumenju dreves, ki pojejo svojo večno zasanjano pesem. Od tod nihče ne odide praznega srca in vsak, ki zna občudovati naravo, se v  Preddvor vedno rad vrača.
Preddvorčani so veseli ljudje in njihove pesmi in plesi segajo nekaj stoletij nazaj. Vse to pa je z mladimi prehajalo iz roda v rod in tako je še danes domača folklorna skupina zelo številna. Danes plešejo tri skupine: otroška, odrasla in starejša. Domače pesmi  pa pojejo v več zborih in tako se preddvorska pesem sliši tako doma, kot daleč naokrog. Tudi CD  s preddvorskimi melodijami so pripravili Gašperji.
Zaradi pomembne obrambne lege je Preddvor nastal že zelo zgodaj in sicer pred dvorom, kot so takrat rekli gradovom – od tod je naselje tudi dobilo ime. Na bogato zgodovino nas spominjajo kar štirje gradovi: najstarejši Pusti grad, ki je v razvalinah, grad Dvor v centru vasi ob farni cerkvi sv. Petra, grad Hrib, ki je poznan po poročni dvorani in grad Turn, ki ima od vseh gradov najbolj grajski videz. Je zelo lepo preurejen v Dom starejših občanov, zadnje leto pa povečan in posodobljen. Okolico gradu Hrib krasi  drevored mladoporočencev, za katerega je značilno, da se mu veje prepletajo. Stara pravljica zagotavlja mladoporočencema, če se na poročni dan sprehodita skozenj, 50 srečnih skupnih let.
Vsak, ki se odloči za obisk Preddvora, se bo podal na izlet v okolico, najlažje z električnim kolesom, ki se jih izposodi v TIC-u Preddvor. Tu bo dobil tudi informacije o tematskih, pohodniških poteh, ali pa vam pripravijo program izleta po vaši želji in si Preddvor ogledate z vodičem. Vedno več obiskovalcev pa si zaželi planinskega izleta. Planinsko društvo Preddvor zelo dobro skrbi za markiranje in urejanje poti do planinskih ciljev: na Kališče, Storžič, na Srednji vrh, letos je zgrajeno novo planinsko zavetišče v Zaplati na spodnjem robu Hudičevega boršta. Pot lahko nadaljujete do sv. Jakoba, Javorovega vrha in Potoške gore.
V TIC-u bo vsak dobil informativno in reklamno gradivo o Preddvoru, pa tudi številne spominke.
Iz Preddvora pa ne boste odšli ne lačni ne žejni, saj v našem kraju in okolici najdete številne gostilne, restavracije,  picerije in kavarne.
Najbolj obiskana tematska pot je obisk štirih preddvorskih gradov. Izletniki se zberejo pred farno cerkvijo in pred  gradom Dvor, kjer je kraj nastal. Potem se skozi center Preddvora podajo mimo občine, knjižnice do turistične poslovalnice in do jezera Črnava. Ob poti si lahko ogledajo tudi eksotična drevesa, ki predstavljajo gozdno učno pot. Ob jezeru stoji grad Hrib in Hotel Bor, poročni drevored. Okolica jezera z gorami v ozadju pa predstavlja eno najlepših razgledov na Gorenjskem. Pot nadaljujemo do orjaških sekvoj, ki so posajena kot največja skupina v Sloveniji /osem dreves/. Pot nadaljujemo do gradu Turn, v katerem je bila doma in  ima danes spominsko sobo Josipina Urbančič Turnograjska, prva slovenska pesnica, skladateljica in pisateljica. Nad gradom pa je vredna obiska njena senčnica, kjer so v krogu posajene lipe, pod katerimi je pisala svoje pesmi in pisma. Pot nadaljujemo proti sv. Jakobu, ki pa se kmalu odcepi levo še na majhno vzpetino, kjer so razvaline Pustega gradu.