Šenčur

Šenčur leži sredi Kranjske ravnine na križišču ceste, ki pelje iz Kranja mimo letališča Brnik, s cesto, ki vodi iz Ljubljane skozi Trboje proti Preddvoru.  Kraj je bil poseljen že za časa Rimljanov, o čemer pričajo odkritja iz tistega časa -npr. rimski sarkofag. 

Ob nekdanjem jezeru, ki ga je napajal potok Olševnica in so ga zasuli vojni ujetniki med prvo svetovno vojno, je verjetno stala kapelica že v 8. stoletju. Prve domačije so nastajale okrog jezera in cerkve. Naselje se je kasneje širilo ob potoku proti severu in ob poteh proti Kranju, Voklem in Brniku.  Šenčurska cerkev je posvečena zavetniku sv. Juriju. Po njem je kraj tudi dobil ime. V pisnih virih je Šenčur omenjen že leta 1221 v zvezi z vitezom Friderikom iz Šenčurja. 

Vas je že kmalu postala prafara. Leta 1238 je Šenčur prešel pod velesovski samostan. Po urbarju iz leta 1458 je bila podložna velesovskim dominikankam polovica vasi. 
Pred Turki so se tedanji prebivalci branili dvakrat; na južni strani cerkve je ohranjen del taborskega obzidja iz 15. stoletja. 

V zgodovini Šenčurja so navedbe: leta 1820 je na novo ustanovljeni šoli poučeval Gašper Napret, leta 1898 je Franc Kuralt organiziral prvo gasilsko društvo, Luka Martinak je bil narodni buditelj, Luka Jelenc je učiteljeval, Vitomir Fedor je deloval kot časnikar in pisatelj, Anton Sever se je ukvarjal z medaljerstvom, Pavel Bobnar je bil risar in dramatik, omenjeni pa so še skladatelj Franc Bricelj, rezbar France Žvan, pesnik in slikar Štefan Remic, arhitekt Darko Weingerl in glasbenik in romanopisec Kazimir Mohar. 

V središču Šenčurja stoji znamenita Bvagnetova hiša iz 18. stoletja, za njo se proti severu ob cesti vije negovan drevored, ki je naravna znamenitost.  Poraslost ozemlja in širna polja s travniki dajejo zavetje divjadi, za katero skrbi zelena bratovščina, sprehajalcem, rekreativcem, in aktivnim športnikom. 

Turistično društvo Šenčur ohranja tradicijo, spodbuja razvoj turizma in vas napoti k želenemu cilju. Ob praznovanjih vam postrežejo z budlnom ali godlo - značilnima šenčurskima jedema. 

Najodmevnejša prireditev je pustni karneval. Društvo Godlarji se na vsakoletni povorki predstavi z novimi kreacijami in člani iz sosednjih vasi.